معرفی شغل وکالت
در لغت «وکیل» کسی است که از طرف شخص دیگری – اعم از حقوقی یا حقیقی – به موجب عقد وکالت برای انجام کاری مأمور میشود.
اگر شما به حوزه حقوق و قانون علاقه مندید و دنبال شغل چالشی و پر مسئولیت می باشید، این شغل مناسب شماست.
وکلا به مشتریان خود مشاوره حقوقی داده و در برخی موارد به عنوان نماینده آنها عمل می کنند. این مشتریان می توانند افراد، گروهی از افراد و یا شرکت ها و اشخاص حقوقی باشن
برای انجام این شغل باید تحصیلات و تجربه کافی کسب کنید. شما باید مهارت های سخنوری و نوشتاری در حد عالی داشته باشید. همچنین داشتن توان تجزیه و تحلیل میزان زیادی از اطلاعات، اعتماد به نفس زیاد و توان تحمل فشار کاری زیاد از لازمه های انجام درست این شغل است
یک وکیل وابسته به اینکه به صورت شخصی کار می کند یا استخدام شرکت یا سازمان خاصی است دارای ساعات کاری متفاوتی است. اگر به صورت شخصی در دفتر وکالت خودتان کار می کنید پس ساعت کاری شما کاملا منعطف است و تنها در زمان هایی که وقت ملاقات داده اید به دفتر کار خود مراجعه می کنید. اما اگر کارفرما دارید باید نظر و خواسته او را هم برای زمان کارتان درنظر بگیرید
در برخی موارد باید همیشه در دسترس باشید حتی در شب ها و تعطیلات. محل کارتان معمولا در دفتر کار و دادگاه است ولی در برخی موارد با توجه به نوع پرونده کاری نیاز به مسافرت کاری برای ملاقات با موکلان و یا تهیه شواهد و مدارک دارید. اگر در زمینه حقوق جزا فعالیت می کنید، زمان بیشتری از کار شما در دادگاه خواهد بود
در حال حاضر شغل وکالت نیز مثل خیلی از شغل های دیگر به صورت کاملا تخصصی درآمده است. تخصص برخی از وکلا در پرونده های مربوط به ملک و زمین و تخصص برخی دیگر در مسایل خانوادگی است. همچنین بعضی از وکلا در حوزه حقوق تجارت فعالیت می کنند و در قوانین تجاری داخلی و بین المللی تسلط دارند. حتی برخی از آنها متخصص مسایل حقوقی ورزشکارانی مانند فوتبالیست ها می باشند به این معنا که با تسلط بر قوانین نهادهای بین المللی فوتبال همچون فیفا و نهادهای داخلی همچون فدراسیون فوتبال و باشگاه ها، به بازیکنان فوتبال مشاوره داده و قراردادهای آنها را منعقد می کنند.
حقوق محیط زیست، حقوق حمل و نقل، حقوق بشر، حقوق نفت و گاز نیز از دیگر زمینه های فعالیت وکلا می باشد که هر وکیلی پس از فارغ التحصیلی با توجه به رشته تحصیلی خود و نیاز بازار کار و عوامل دیگر جذب یکی از زمینه های تخصصی فوق خواهد شد.
وظا یف وکیل
1.مشاوره به مراجعان در خصوص موارد قانونی
2.حضور در دادگاه به عنوان نماینده موکل خود و دفاع از آنها
تهیه پیش نویس ها، قراردادها و نامه ها برای درج در پرونده و پیشبرد امور حقوق و قضایی موکل خود3.
4. جستجوی موارد مشابه قبلی برای تسهیل کار پرونده جاری در دست
5. جمع آوری و نگهداری از مستندات و مدارک مربوط به پرونده برای ارائه به دادگاه جهت دفاع از موکل خود
6. شرکت در جلسات و مذاکره ها به منظور کشف اطلاعات بیشتر، بررسی بیشتر پرونده و یا ارائه توضیحات یا دلایل و مدارک به ذی نفعان
7. ارائه مدارک و شواهد به دادگاه و دفاع از موکل
کار شما می تواند در حوزه های زیر باشد:
بخش خصوصی - ارائه خدمات حقوقی از جمله گواهی انحصار وراثت، قانون مدنی و خانواده، دادخواهی، آسیب های شخصی و قانون جزا
بخش تجاری - مشاوره دادن و انجام کارهایی برای بخش های تجاری مختلف مانند قوانین مربوط به قراردادها، مالیات، قوانین استخدام، خرید و فروش و ادغام شرکت ها
مشاوره خصوصی به شرکت ها، دولت ها و مقامات محلی
نکته: یک وکیل معمولا به صورت تخصصی کار کرده و تنها در یکی از شاخه های وکالت وارد می شود و تجربه کسب می کند.
مهارت و دانش مورد نیاز
مهارت عالی در سخنوری و نوشتن جهت تنظیم متن دفاعیه و قرائت آن در دادگاه
توانایی تحلیل میزان زیادی از اطلاعات
دقت بالا و توجه زیاد به جزئیات - زیرا کوچکترین موضوعی می تواند بر مسیر پرونده تأثیرگذار باشد و بی توجهی به آن آثار غیر قابل جبرانی به همراه داشته باشد
توانایی توضیح موارد قانونی برای افراد غیر متخصص به صورت خوب و واضح
اعتماد به نفس زیاد به منظور دفاع کامل از موکل در صحن دادگاه
توانایی متقاعدکردن دیگران
توانایی تحمل فشار کاری زیاد و انجام چندین کار به طور همزمان
درایت و همدلی با موکل خود به منظور ایجاد اعتماد به نفس و آرامش در او در جهت پیشبرد بهتر پرونده
شهامت و جسارت
آشنایی نسبی با علوم جامعهشناسی، روانشناسی، انشان شناسی و علوم فلسفه - زیرا حقوق با این علوم ارتباط نزدیکی دارد و برای موفق شدن در این شغل باید با آنها آشنا بود
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل وکالت
فارغ التحصیلان کارشناسی از رشته های زیر می توانند وارد این شغل شوند
حقوق
الهیات و معارف اسلامی - فقه و مبانی حقوق اسلامی
الهیات و معارف اسلامی - فقه و حقوق اسلامی (ویژه دانشگاه شهید مطهری)
همچنین در صورتی که شما دارای مدرک کارشناسی ارشد از یکی از رشته های زیر باشید می توانید به شغل وکالت بپردازید
حقوق ارتباطات
حقوق خصوصی
حقوق سردفتری
حقوق ثبت اسناد و املاک
حقوق اسناد و قراردادهای تجاری
حقوق حمل و نقل
حقوق جزا و جرم شناسی
حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
حقوق عمومی
حقوق نفت و گاز
حقوق بشر
حقوق مالکیت فکری
حقوق اقتصادی
حقوق دادرسی اداری
حقوق هنری و ادبی
حقوق محیط زیست
حقوق تجارت بین الملل
حقوق خانواده
حقوق بین الملل
حقوق تجاری اقتصادی بین المللی
حقوق شرکتهای تجاری
مدیریت دادگستری
مدیریت نظارت و بازرسی
مدیریت اصلاح وکیفرهای قضایی
نکته: در کنار فارغ التحصیلان دانشگاه ها ، فارغ التحصیلان حوزه های علمیه نیز با دارا بودن شرایط لازم می توانند وارد این شغل شوند.
بازارکار و فرصت های شغلی وکالت
فارغ التحصیلان دانشگاه پس از کسب تجارب لازم و اخذ مجوز و پروانه وکالت از نهادهای قانونی می توانند نسبت به پذیرش پرونده های حقوقی و تاسیس دفتر وکالت اقدام کرده و کار خود را به صورت مستقل شروع کنند.
برای گرفتن پروانه وکالت دادگستری، متقاضیان باید ابتدا در آزمون وکالت شرکت کنند. این آزمون هرساله توسط کانون وکلای دادگستری برگزار می شود. البته چند سالی است که مرکز مشاوران حقوقی و وکلای قوه قضائیه نیز اقدام به برگزاری این آزمون کرده است. شرایط متقاضیان این آزمون هر سال به صورت رسمی اعلام می شود. افرادی که در این آزمون موفق می شوند، پس از طی مراحل مصاحبه شفاهی و گزینش های اداری پروانه کارآموزی وکالت دریافت می کنند. به این وکلای کارآموز معمولا وکیل پایه دو اطلاق می شود. مدت این دوره کارآموزی و شرایط آن در کانون وکلا و مرکز مشاوران حقوقی و وکلای قو قضائیه متفاوت است.
بعد از طي دوره كارآموزي و قبولي در امتحانات اختبار ، پروانه وكالت پايه يك دادگستري به آنها اعطاء مي گردد.
لازم به ذکر است امکان دارد اشخاصي كه داراي سابقه كاري حقوقي يا قضائي هستند ، از طي دوره كارآموزي يا تمامي مقدمات مذكور معاف باشند و مستقيما پروانه پايه يك وكالت دادگستري براي ايشان صادر گردد.
شغل وکالت از آن دسته از مشاغلی است که میزان موفقیت در آن برای وکلای مختلف بسیار متفاوت است. برخی از وکلا بسیار موفق هستند و درآمد بالایی داشته و در حوزه تخصصی خود معروف می باشند و بعضی دیگر هم حتی به سختی هزینه های زندگی خود را تأمین می کنند.
به گفته وکلای متخصص و موفق، تسلط بر قوانین و مقررات، دارا بودن روابط عمومی قوی و جسارت لازم از مهمترین عوامل موفقیت در این شغل به حساب می آیند.
با توجه به تمرکز فعالیت های اقتصادی و تجاری در شهرهای بزرگ مثل تهران؛ بازار کار وکلا در اکثر حوزه های تخصصی در این شهرها بسیار بیشتر از شهرهای کوچک است. از سوی دیگر با گسترش و پیچیده تر شدن روابط اجتماعی در سال های اخیر، مخصوصا در شهرهای پرجمعیت و بزرگ مثل تهران، اصفهان، مشهد و .... به تناسب آن مشکلات مردم و دعواهای حقوقی و قضایی نیز افزایش یافته است و بازار کار وکلا در تمام کشور و مخصوصا در شهرهای بزرگ گسترده تر شده است.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که میزان موفقیت یک وکیل در بازار کار بیش از گرایش تحصیلی و نوع دانشگاهی که از آن فارغ التحصیل شده، به مهارت های فردی خود او در برقراری ارتباط با مخاطبان و همچنین تسلط بر موضوعات تخصصی شغلش بستگی دارد.
میزان درآمد وکیل
همانطوری که در بخش بازار کار اشاره شد، درآمد شما به عنوان وکیل تا اندازه زیادی به خودتان بستگی دارد و سایر عوامل دیگر دارای اهمیت کمتری می باشند. به این معنا که در صورتی که شما در حوزه تخصصی خود بر مباحث حقوقی مسلط باشید، از نحوه سیر و نتیجه سایر پرونده های حقوقی مشابه مطلع بوده و افراد ذی نفع در هر پرونده را تشخیص داده و روابط حرفه ای مناسب با آنها برقرار کنید؛ شما نیز می توانید وکیل موفقی شوید و درآمد قابل توجهی از این شغل کسب نمایید.
در ایران وکلای زیادی وجود دارند که از نظر نوع دانشگاهی که تحصیل کرده اند، شهری که در آنجا وکالت می کنند و تجربه و حوزه تخصصی کاری نیز به هم شباهت کامل دارند ولی دارای درآمدهای کاملا متفاوتی می باشند. البته در سایر مشاغل ها نیز این توانایی ها و مهارت های فردی تأثیر دارد ولی این توانمندی ها در شغل وکالت بسیار پررنگ و غالب می باشد و موفقیت یا عدم موفقیت یک وکیل را موجب می شود.
به طور کلی درآمد وکیل تابع تعرفه های کانون وکلای دادگستری (که هر سال تعیین می شود) و تعداد پرونده های ارجاعی است.
در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال 1392 توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد وکیل هایی که در استخدام سازمان یا شرکتی هستند، در سمت های مختلف شغلی استخراج شده است.
برای وکیل در هر سمت حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. به عنوان مثال وکیل که در سمت مدیر حقوقی کار می کند، در اواخر سال 1392، حداقل درآمد 800000 تومان، حداکثر درآمد 4000000 تومان و متوسط درآمد ماهیانه 2000000 تومان را داشته است.
برخی از افراد معروف دارنده مدرک وکالت
محمد مصدق : وکیل، نماینده مجلس و نخست وزیر ایران
احمد متین دفتری : وکیل و استاد حقوق. از سمت های ایشان می توان به نخست وزیری رضا شاه، نماینده مجلس شورامی ملی و مجلس سنا و وزیر دادگستری نام برد.
حسن روحانی : وکیل پایه یک دادگستری. سمت های قبلی ایشان پنج دوره نمایندگی مجلس، دو دوره نایب رئیس مجلس، دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده و اکنون رئیس جمهور ایران می باشد.
لادیمیر پوتین : رئیس جمهور روسیه و دارنده مدرک تحصیلی حقوق
باراک اوباما : رئیس جمهور آمریکا و دارنده دکترای حقوق
معرفی شغل داروساز
اگر به علم شیمی و حوزه بهداشت و درمان علاقه زیادی دارید، این شغل برای شما مناسب است.
داروساز، کارهای مختلفی را می تواند انجام دهد. داروساز شخصی است که اطلاعات زیادی دربارهٔ داروهای مؤثر، کم ضرر و پراثر دارد. داروسازها در دانشگاه تحت آموزش قرار میگیرند تا مکانیسم بیوشیمیایی تاثیر داروهای مختلف، عوارض جانبی، نقش درمانی و تداخلات آنها را درک کنند. به همین دلیل آنها باید دانش کالبدشناسی، فیزیولوژی و پاتوفیزیولوژی را بدانند.
یکی از زمینه های شغلی داروساز فعالیت در داروخانه های شخصی و بیمارستانی است. او به کمک شناختی که نسبت به داروها، کاربرد و اثرات آنها دارد، به بررسی نسخه ها، صحت تجویز داروها و توضیح نحوه مصرف آنها به بیمار می پردازد. داروساز همچنین داروهای جدید را طبق دستور پزشک می سازد و توصیه های تخصصی درباره نحوه استفاده از داروها را بر اساس نظر پزشک به بیمار می کند.
فعالیت در سازمان ها و شرکت های تحقیقاتی و یا دارویی یکی دیگر از زمینه هایی است که داروسازان در آن کار می کنند. داروسازان دارنده دکتری تخصصی داروسازی بیشتر در بخش های تحقیقاتی و پژوهشی مشغول به کار می شوند. از کارهایی که در این بخش ها توسط داروساز انجام می شود، می توان به انجام تحقیقات و تهیه داروها، نظارت کمی و کیفی بر آنها، بررسی تاثیرات و عوارض داروها و ... اشاره کرد.
وظایف داروساز
داروساز با توجه به نوع کاری که انجام می دهد، وظایف مختلفی دارد. داروسازی که در داروخانه فعالیت می کند وظایف زیر را برعهده دارد :
1. دریافت نسخه های پزشکان و آماده کردن داروهای تجویزی برای تحویل به بیماران و مراجعین داروخانه
2. ارائه توصیح در مورد نحوه مصرف صحیح داروها شامل زمان ، میزان مصرف و عوارض دارو
3. ارائه توصیح به بیماران در مورد مسائل عمومی سلامت مانند رژیم های غذایی، ورزش، استرس، تجهیزات و وسایل مفید برای رفع برخی بیماری ها
4. همکاری با شرکت های بیمه در زمینه بیمه خدمات درمانی
5. نظارت بر موجودی داروخانه و تهیه محصولات و داروهای مورد نیاز
6. مدیریت کارکنان داروخانه
برخی از وظایف داروسازانی که در بخش های تحقیقاتی و دارویی کار می کنند، عبارتند از:
1.انجام تحقیقات علمی و کاربردی روی داروهای جدید و شناسایی خواص، عوارض وتاثیرات درمانی آنها
2.آموزش نحوه استفاده و اثرات داروها به داروسازان و کارکنان داروخانه ها و بیمارستان ها و ...
3.تحقیق و نظارت بر اجرای مطلوب فعالیت های آزمایشگاهی و ساخت دارو ها در واحدهای تولیدی دارو
4. نظارت و بررسی کیفیت داروهای موجود
5.کنترل و نظارت بر فعالیت های داروخانه های شخصی و بیمارستانی، شرکت های تولید و توزیع دارو و سایر بخش های دارویی (مخصوص مشاغل دولتی)
6.کنترل و نظارت بر وضعیت بازار دارویی کشور (مخصوص مشاغل دولتی)
مهارت و دانش مورد نیاز
1.مهارت ارتباطی خوب به منظور ارتباط و تعامل مناسب با کارکنان داروخانه ها و شرکت های دارویی،
مراجعه کنندگان و ..
2.داشتن اطلاعات، درک علمی و توان تحلیل بالا به خصوص برای انجام تحقیقات و پژوهش های دارویی
3. تسلط بر علم داروسازی
4.دقت و توجه به جزئیات – زیرا مقدار خیلی کمی از یک دارو ممکن است جان افراد را با خطر مواجه سازد و دکتر داروساز باید در زمان انجام تحقیقات دارویی، تحویل دارو و یا ساخت داروهای ترکیبی جدید به تمامی جزئیات توجه نماید
5. مهارت ریاضیات برای انجام محاسبات لازم مخصوصا در زمان ساخت داروها
6. توانایی سازماندهی و اولویت بندی کارها مخصوصا زمانی که در شرکت های تحقیقاتی و تولیدی دارو کار می کند
7. توانایی آموزش و مدیریت دیگران – به عنوان مثال در داروخانه هر میزان که سایر افراد و همکاران دکتر داروساز اطلاعات بیشتری از داروها و نسخه خوانی پزشکان داشته باشند می توانند کمک بیشتری به دکتر داروساز برای تحویل دارو به بیمار دهند.
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل داروسازی
فارغ التحصیلان دکترای حرفه ای داروسازی و دکترای تخصصی گروه داروسازی می توانند وارد این شغل شوند
بازارکار و فرصت های شغلی داروسازان
فارغ التحصیلان داروسازی می توانند در کارخانه داروسازی (صنعت ساخت و کنترل دارو)، واحدهای تهیه و تولید لوازم آرایشی و بهداشتی و یا در کارهای اجرایی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی فعالیت کنند.
از کارهای دیگری که می توانند انجام دهند، ارائه خدمات دارویی در سطح داروخانهها و بیمارستانها، فعالیت در مراکز خدمات بهداشتی و درمانی دولتی در بخشهای معاونت دارو و غذا، بخش تدوین قوانین، مدیریت بازرسی، سیاست گذاریهای دارویی و نظایر آن و فعالیت در مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، مؤسسات پژوهشی ( مثل موسسه رازی، انستیتوپاستور و...) و شرکتهای پخش و توزیع دارو می باشد.
با داشتن تجربه و سرمایه کافی نیز می توانند به طور مستقل کار کرده و برای خود داروخانه تاسیس کنند
میزان درآمد داروساز
آمار دقیقی از میزان درآمد داروسازان در کشور در دسترس نمی باشد. داروسازانی که در بخش های دولتی استخدام هستند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. آن دسته از داروسازانی که در بخش خصوصی فعالیت می کنند، بسته به سطح تحصیلات، میزان تخصص، سابقه و مهارت خود درآمدهای متفاوتی دارند. برخی نیز که به صورت مستقل کار کرده و به عنوان مثال برای خود داروخانه دارند، بسته به میزان فعالیت، نوع خدمات و تعداد مشتری ای که دارند، درآمدهای متفاوتی دارند.
متوسط درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از:
امریکا- متوسط درآمد سالانه این شغل 111.570 دلار (برای همه مشاغل 33.840 دلار) در سال2010 و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، 113.000 دلار بوده است.
استرالیا - متوسط درآمد سالانه این شغل 72.000 دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد
انگلستان - متوسط درآمد سالانه برای داروسازان بین 33.500 تا 52.500 دلار و برای افراد ارشد و مدیران داروساز بین 69.000 تا 124.000 دلار می باشد.
کانادا – مطابق با آمارهای سال 2013 متوسط درآمد هفتگی یک داروساز 505.92 دلار کانادا می باشد.
برخی از افراد معروف در حوزه داروسازی
دکتر عباس شفیعی : داروساز، استاد دانشگاه، رئیس مرکز تحقیقات علوم دارویی و چهره ماندگار بخش داروسازی
دکتر حسن فرسام : استاد شیمی دارویی دانشگاه، عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی، عضو انجمن دانشمندان علوم
دارویی آمریکا و نیز مشاور ادواری سازمان جهانی بهداشت
دكتر مرتضي رفيعي تهراني : متخصص داروسازی صنعتی از دانشگاه میشیگان، مشاور و كارشناس سازمان جهاني بهداشت از سال 1985 تا كنون در ژنو، محقق برگزیده چندین جشنواره داخلی و مجري طرح تدوين فارماكوپه ايران (وزارت بهداشت) از سال 1379 تاكنون
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: